Да, виждам изход от този Бермудски триъгълник, в който има бюджет

...
Да, виждам изход от този Бермудски триъгълник, в който има бюджет
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов за бюджета и протестите: Изход от Бермудския триъгълник има

Да, виждам излаз от този Бермудски триъгълник, в който има бюджет с дупка, растящи цени на енергоносители и всенародни митинги. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България "   икономистът и финансист Румен Гълъбинов. " Бермудският триъгълник е прочут с това, че там изчезват плавателни съдове и не може да се откри тъкмо повода за какво. Обаче, в това време Бермуда е едно райско място и също така е място за правене на бизнес, защото е офшор. Тоест, там налозите са доста ниски и доста компании се записват на Бермуда. И в този момент в България, това, което става през последните 6 месеца е, че ние следим едно намаляване на инфлацията ", сподели икономистът.

По думите му, цените на храните не престават да се усилват, само че първото полугодие на годината горивата не се увеличаваха, т.е. те бяха на едни относително постоянни равнища като цени и това разреши инфлацията полека-лека да стартира да понижава. Към края на август т.г. ние имаме на годишна база 7,7% инфлация, което е доста по-ниско от предходната година по това време. Миналата година имахме над 2 пъти по-висока инфлация.

Гълъбинов обърна внимание още, че Европейската централна банка (ЕЦБ), продължава да подвига лихвите по еврото, както в Съединените щати Федералния запас подвига лихвите по доларите.

" Това повдигане на лихвите, което стана преди няколко дни  и е следващото за лихвите по еврото, Европейската централна банка го употребява, с цел да се бори с инфлацията в Еврозоната. Това оказа благотворно въздействие на битката с инфлацията и в България. И тя ще продължи да понижава, макар че имаше един пай интервал, юни-юли, когато инфлацията се позадържа, само че в този момент отново виждаме, че потегля надолу. Така че до края на годината, прекомерно допустимо е, ние да се доближим до 6% годишна инфлация. ЕЦБ има таргет за Еврозоната 3% инфлация за края на тази година. За идната година, към средата на 2024 година, уповавам се да имаме и конвергентен отчет за Еврозоната. Това, което не получихме тази година, отпадна надали не нуждата да се прави подобен отчет. Но за идната година, в случай че ние получим конвергентен отчет и в случай че продължим с намаляването на инфлацията, има прекомерно положителни шансове да се доближим до междинното равнище на инфлация, каквото ще бъде към средата на идната година ", разясни специалистът.

Според Гълъбинов, от позиция на бюджета, намаляващата инфлация не постоянно е добра вест за министъра на финансите. Затова, тъй като като понижава инфлацията и се стабилизират цените, в общи линии приходите, такива, каквито до момента се е разчитало, изключително от Данък добавена стойност, те се задържат на избрани равнища. А  дори може и да спаднат, което в действителност е станало в последно време. Увеличените пък от лятото цени на горивата ще дадат опция да се събира малко повечко Данък добавена стойност от горива. Още повече, че не е завършил към момента дейния сезон за пътуванията. Хората ще продължат да пътуват и до края на септември много интензивно, автотранспортът също не е спрял, изключително товарният автотранспорт, който е огромният потребител на горива и дизелово гориво.

" Разбира се, това няма да е задоволително, че леко са се вдигнали горивата, те може и още малко да се вдигнат. Няма да е задоволително да зареди с задоволително доходи от Данък добавена стойност бюджета. Бюджетът несъмнено, има разширени разноски, това става и заради напън от разнообразни страни за заплащания разнообразни, субсидирания. В момента даже и митинга на зърнопроизводителите, с изключение на, че е обвързван против анулацията на възбраната за импорт на украинско зърно, само че също този митинг пледира и за спомагателни дотации и субсидии за този бранш, които отново би трябвало да се вземат от бюджета, в случай че до края на годината не е планувано да ги получим по европейски стратегии ", добави Румен Гълъбинов.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР